Vad säger våra studerande om TEIS?

Karl-Adam Hessman Pettersson

examen 2019

Bakgrund:
Teknisk gymnasieutbildning men sedan övergått till byggbranschen och arbetat som rörmokare.

Varför du sökte till TEIS:

Anledningen till min ansökan var att jag tröttnat på byggbranschen och ville byta yrkesinriktning. Har hela mitt liv haft ett intresse för elektronik och programmering och även haft ett eget litet företag inom prototyputveckling för elektronik där jobb utfördes på kvällar/helger.

När jag såg en annons om utbildningen kände jag direkt att detta var precis det jag ville göra i livet och detta var ett utmärkt steg i rätt riktning för att byta yrkesinriktning.

Embedded-utveckling är något jag sysslat med förut på hobby-nivå och tycker är otroligt skoj, och just FPGA-delen lockade mig då det öppnar upp en helt ny värld för vad man kan skapa inom elektronik/programmering.

Vad du tyckte om TEIS:

Utbildningen är bra upplagd med en liten mjukstart i början men kliver redan efter några månader in på lite mer krävande nivåer. Ett väldigt bra upplägg är att högre betyg sätts vid mött deadline, vilket efterliknar det verkliga arbetslivet och sporrar till att leverera i tid. Att ha tillgång till handledare via slack/tfn/mail är oerhört bra och man skall inte vara rädd för att ställa dumma frågor, handledarna har själva varit i precis samma situation själva tidigare.

Tips till nya studerande:

Fokusera på grunderna, förstår man inte vissa grundkoncept blir det väldigt svårt när man sedan gör lite mer avancerade uppgifter. Preparandkursen är ett väldigt bra mått på om man har den bas som behövs för att hänga med i utbildningen.

Lägg inte bara ned tid på att lösa de inlämningsuppgifter som krävs, ta koncepten som du lär dig och experimentera med dem i egna projekt. De problem som uppstår tvingar dig in i en felsökning som är det absolut bästa sättet att lära sig saker på.

Är idag anställd på Senseair där jag även gjorde min LIA. Jag arbetar som testingenjör.

Jessica Astorsson

examen 2019

Bakgrund:
Terminalarbetare och före detta student på MDHs Robotikprogram.

Varför du sökte till TEIS:

Främst för att området inbyggda system är väldigt intressant. Jag är nyfiken och drivs av en begäran att förstå hur allt fungerar (gärna ner på komponentnivå). Men det var också för jobbmöjligheterna.

Jag har läst flera år på högskola och där är det främst teoretiska kunskaper som ges. Ur en arbetsgivares synvinkel är det din prestation som är viktigast, där har yrkeshögskolan som fördel att den är mer praktiskt lagd. Och yrkeshögskoleutbildningar har som grundkrav att det ska finnas ett behov på arbetsmarknaden.

Vad du tyckte om TEIS:

Väldigt utvecklande och roligt (stundtals mycket frustrerande). Ju längre in i utbildningen desto fler polletter trillar ner! I grunden är det mesta väldigt enkelt, det är fantastiskt att se något komplext och ”omöjligt” brytas ner till simpla beståndsdelar. Min självkänsla har vuxit något enormt under detta år.

Tips till nya studerande:

Det här är en intensiv utbildning, särskilt om du tänker jobba samtidigt (men det går!). Håll det tempo som satts och undvik sista minuten stressen. Jag satsade på att få högsta betyg i allt, det var en bra morot. När uppgifterna är enkla, jobba före! Det kommer uppgifter som majoriteten kör fast på och då är det skönt med en extra vecka tillgodo. Diskutera gärna problem med andra studenter, det lär sig alla på. Kör på!

Är idag anställd på Syntronic där jag även gjorde min LIA. Jobbar med mjukvaruutveckling inom inbyggda system.