FPGA-ingenjör – FING
Virsbo | Distans
FING är en ettårig distansutbildning som omfattar 220 Yh-poäng.
Utbildningen startar
26 augusti 2024
Utbildningen slutar
29 juni 2025
Omfattning
220 yrkeshögskolepoäng
Studieform
Distans med uppstartsträff (obligatorisk)
Antal platser
20
FING
FPGA-ingenjörsutbildning passar för individer som är intresserade av att arbeta med produktutveckling. Den är idealisk för de som vill vidga sina kunskaper och färdigheter inom utveckling av inbyggda FPGA-system. Personer med god logisk färdighet, stark problemlösningsförmåga och passion för tekniska innovationer kommer att trivas i denna utbildning.
Utbildningen är intensiv och praktisk för att träna kunskaper och färdigheter som krävs för att för att bli anställningsbar som utvecklingsingenjör efter utbildningen. Varje vecka hålls statusmöten och leveransuppgifter till en fiktiv kund. Det betyder att du tränas från dag ett att skapa teknisk rapport, testprotokoll, produktionsunderlag med mera som krävs i industrin. Om du kommer direkt från skolan utan industrierfarenhet måste du beräkna 40 timmar i veckan för utbildningen. Alla lärare och handledare (idag 15 personer) arbetar heltid som utvecklingsingenjörer på olika företag och det ger er ett stort kontaktnät på en gång. Alla handledarna och lärarna har gått någon av AGSTUs utbildningar.
AGSTU (Arbete Genom STUdier) är en skola som är specialiserad på att utbilda utvecklingsingenjörer inom inbyggda FPGA-system. Vi har ett mycket stort kontaktnät med företag i Sverige och internationellt. Skolan organiserar även en internationell konferens årligen i Stockholm och Köpenhamn (FPGAworld.com), där våra studerande ibland presenterar sina arbeten.
LIA
Av utbildningens 220 YH-poäng utgörs 50 YH-poäng av LIA (Lärande I Arbete), d.v.s. praktik i samarbete med företag från branschen. Många av våra studerande hittar sin framtida arbetsgivare under LIA-perioden. Till utbildningen har vi idag garanterade LIA platser på följande företag; Intel, Ericsson, ABB Robotics, Motion Control AB, Alstom Rail, Sweden AB, Prevas AB, AFRY Västerås, Senseair AB, Totalförsvarets Forskningsinstitut, Hitachi Energy Sweden AB, Synective Labs AB och BAE Systems Hägglunds. Det går naturligtvis att söka själv till andra företag.
Karriärvägar
Vid examen har de studerade många karriärmöjligheter, både nationella och internationella. Flera av tidigare examinerade studerande har blivit chefer och specialister på en rad olika företag.
Utbilda dig till ingenjör inom inbyggda system med fokus på
- VHDL-programmering
- FPGA-design med VHDL
- Avancerade HW/SW-system
- Hårdvarunära C-programmering av mikrokontroller
- Konstruktionsmetodik och teknisk dokumentation
Behörighet
– Grundläggande behörighet
Krav på särskilda förkunskaper är godkänt betyg i följande kurser:
– Programmering 1 (GY2011), Programmering A (GY2000), eller motsvarande
– Matematik 2c (GY2011), Matematik B (GY2000)
– Engelska 5 (GY2011), Engelska A (GY2000)
– Svenska 2 alt. Svenska som andraspråk 2
Urvalsgrunder
– Godkända betyg i: Engelska 5 (Engelska A), Matematik 2c (Matematik B), Programmering 1, (Programmering A), Elektronik och mikrodatorteknik (Digitalteknik A), Svenska 2 alt. Svenska som andraspråk 2 eller motsvarande.
– Tidigare utbildning: Godkända betyg i C/C++-programmering ger meritpoäng.
Delta i en distansutbildning — från vilken plats du vill!
Datorn utgör en plattform för en dynamisk inlärningsmiljö. Du kommunicerar med handledarna, samarbetsföretagen och övriga studerande via webben. Du tränar tillämpning av olika verktyg genom laborationsuppgifter på samma sätt som om du befann dig fysiskt i klassrummet. Vi använder bland annat Chrome remote desktop, program vilka gör att läraren kan handleda dig på distans i realtid. Som lärplattform används Itslearning.
Ett industrinära arbetssätt med verklighetsanpassade övningsuppgifter är basen för inlärningen. De förutsättningar som krävs är att alla studerande har tillgång till en dator, laborationsutrustning DE10-Lite samt uppkoppling till internet. Ett flexibelt sätt att lära med hög tillgänglighet.
Kurserna inom utbildningen är upplagda i en ordning vilken gör att du som studerar drar nytta av föregående kurs. Alla kurser fokuserar på att utveckla färdigheter som du kommer att ha nytta av i arbetslivet. Kurserna är mycket tillämpade och du lär dig att dokumentera och skriva tekniska rapporter. Teori delarna i kurserna är anpassade på ett sätt som plockar ut de teoridelar som behövs för att förstå de tillämpade delarna och mertiden kommer att ligga på yrkesträning och ”Learn by doing”. Du kommer även att uppmuntras i att fördjupa och specialisera dig inom de tillämpade delarna.
Fördelar med distansutbildning
- Möjlighet att delta i utbildningen från valfritt ställe med internetuppkoppling.
- Många orter har lokaler där du kan sitta med andra och även få hjälp med det praktiska (t.ex. ibland på bibliotek). Om ni är flera från samma ort, kan ni med fördel sitta tillsammans. Låt er kreativitet hjälpa er på traven!
- Du som studerande, kan själv välja när under dygnet du vill ta del av föreläsningar, laborationer och övriga aktiviteter.
- Flexibilitet vad gäller den egna tidsplaneringen.
- Uppnå samma resultat som kan förväntas av en lärarledd utbildning i klassrummet.
- Den laborationsutrustning som används är DE10-Lite som du köper av oss.
- På arbetsmarknaden idag, vilken blir mer globaliserad är det en stor fördel att kunna arbeta på distans. Du som studerande kommer att få denna färdighet på köpet efter avslutad utbildning.
Utbildningen kommer att vara uppdelad i korta perioder om en eller ett par veckor. En period innehåller föreläsning(ar) på svenska eller engelska, demonstrationer, examinerande uppgifter och ibland ett större projekt. För att få högre betyg krävs dels att du håller inlämningstider dels att du gör några extra uppgifter och att du utför en individuell uppgift. All examination görs via uppgifter och projekt. Du skriver på svenska eller engelska.
Validering — att synliggöra kompetens
Tillgodoräkna yrkeserfarenhet för att få behörighet. Kontakta Mia för mer information.
CSN
Sök studiemedel här: www.csn.se